Precīza instrukcija, kā izaudzēt avokado no kauliņa

Katra avokado augļa centrā ir milzīgs kauls. Tā svars var būt vienāds ar mīkstuma svaru. Ja ir pacietība, avokado var izaudzēt no sēklas, un, ja paveicas, var sagaidīt augli.

Kad gaidīt ražu

Avokado ir ātri augošs mūžzaļš koks. Dabā tā augstums sasniedz 20 metrus. Avokado ir taisns, nesazarots stumbrs un iegarenas lapas, kas līdzīgas lauru lapām, bet garākas – līdz 35 cm.

Plantācijās katrs augs dod 150-200 kg augļu. Istabā avokado nes augļus līdz pat 20 gadus pēc sēšanas. Līdz šim vecumam tā augstums var sasniegt 2 metrus.

Lai paātrinātu augļošanu, pazinēji avokado potē uz Melnās jūras piekrastē audzētiem stādiem.

Uzpotētie augi zied otrajā vai trešajā gadā. Avokado ziedi ir mazi, dzelteni vai zaļi. Augļi nogatavojas 6 līdz 17 mēnešu laikā. Tas ir atkarīgs no šķirnes.

Sēklu sagatavošana stādīšanai

Vispiemērotākais laiks avokado stādīšanai ir pavasaris. Šajā laikā sēklas ir maksimāli gatavas dīgšanai.

Veikalos tiek pārdoti trīs avokado veidi:

Kalifornijas – sēklas ir lazdu riekstu krāsā, spīdīgas, it kā lakotas;

Floridas avokado sēklas ir ar baltu miziņu;

Pinkerton – miziņa ir gaiši brūna, raupja, matēta.

Visu triju sugu sēklas labi dīgst mājās. Svarīgākais ir izņemt sēklas no augļiem, kas labi nogatavojušies.

Lasi vēl: Vegānu “Napoleons”: bez sviesta, olām un piena

Avokado gatavību var noteikt pēc cietības. Mīkstums jāiespiež ar pirkstu. Iespiežot nogatavojušos augļus, veidojas neliela iedobīte, kas ātri izzūd. Šāds avokado ir piemērots diedzēšanai.

Mīkstumu var apēst. Pievērsiet uzmanību kauliņam – ir labi, ja tā miziņa ir iekrāsojusies dabā paredzētajā krāsā – tas nozīmē, ka sēkla ir izveidojusies un spēj dīgt.

Ja jūsu rīcībā ir vairāki avokado, diedzējiet lielāko sēklu. Jo lielāka sēkla, jo vairāk barības vielu un enerģijas tās augšanai.

Nomizojiet sēklu un iegremdējiet to ūdenī apmēram līdz pusei ar strupo galu uz leju.

Lai sēklu noturētu vertikālā stāvoklī, tās sānos izurbiet trīs ne vairāk kā 5 mm dziļus caurumus un ievietojiet zobu bakstāmos. Balstoties uz tiem, sēkla varēs “karāties” gaisā virs stikla, iegremdēta ūdenī tikai līdz pusei. Labāk uzreiz ūdenim pievienot aktivētās kokogles tableti, lai nesaaugtu baktērijas.

Avokado stādīšana

Sēklām vajadzētu sadīgt trīs mēnešu laikā. Vispirms tās centrā parādīsies plaisa – tā ir droša zīme, ka sēkliņa drīzumā sadīgst.

Ir pienācis laiks plaisas sēklu iestādīt zemē. Nelielā podiņā ieberiet veikalā pirktu augsni istabas puķēm – avokado nav prasīgi pret augsni. Podiņa apakšā ieberiet oļus, lai nodrošinātu drenāžu.

Ievietojiet sēklu līdz pusei tā, kā tā stāvēja ūdenī – ar strupo galu uz leju. Zeme jālaista, bet nevajag appludināt un pārlaistīt.

Pēc 1-2 nedēļām no plaisas parādīsies sarkanīgs dīglis. Tas tūlīt sāks strauji augt, katru dienu pagarinoties par 1 cm.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 59%

0%

Sākumā avokado aug strauji. Trīs mēnešu laikā stāds sasniedz 0,5 m augstumu. Pēc tam augšana apstājas, jo kokam sāk augt saknes un lapas.

Pēc augšdaļas noņemšanas sāks augt sānu dzinumi. Rezultātā izveidosies zems, bet sulīgs krūms, kas piemērots turēšanai telpā.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment